İstanbul en iyi lokantalar – En iyi 10 restoran – İstanbul’da en iyi lezzet mekanları (2014)

Editör 22 Şubat 2014 0
İstanbul en iyi lokantalar – En iyi 10 restoran – İstanbul’da en iyi lezzet mekanları (2014)

Şu anda İstanbul’un en iyi lokantası hangisi? Damaklar farklı, tercihler ayrı, fikirler muhtelif… Alanında uzman 14 kişilik dev Hürriyet jürisi bu sorunun cevabını bulmak için oylarını kullandı; ortaya her biri birbirinden güzel 10 maddelik bu liste çıktı. Afiyet olsun!

1. Yeni Lokanta – Beyoğlu
2. Mikla – Beyoğlu
3. Sur Plus – Eminönü
4. Sunset – Ulus
5. Asitane – Fatih
6. Maya – Karaköy
7. Hünkar – Nişantaşı
8. Kantin – Nişantaşı
9. Topaz – Beyoğlu
10. Set Balık – Sarıyer

Jüri

Hıncal Uluç – Gazeteci – yazar
Ertuğrul Özkök – Gurme yazar
Mehmet Yaşin – Gezgin gurme
Figen Batur – Gazeteci
Arda Türkmen – Yemek yazarı ve şef
Refika Birgül – Yemek yazarı
Oğul Türkkan – Gurme
Senem Aksüyek – İstanbul Life
Onur Baştürk – Lifestyle yazarı
Defne Tüysüzoğlu – Le Cordon Bleu
Merve Arkunlar – Timeout İstanbul
Ali Tufan Koç – Gazeteci
Mehmet Aksel – MSA
Deniz Alphan – Yemek yazarı

Her şey kuru patlıcanlı mantı için!

YENİ LOKANTA

Şef Civan Er mutfağını ‘yorumlanmış Türk yemeği’ olarak tanımlıyor. Filiz Akın, Nil Karaibrahimgil, Füsun Eczacıbaşı gibi müdavimleri var. Kuru patlıcanla yapılan mantıyı mutlaka denemenizi tavsiye ediyorlar. Caz ve country tarzı müzikler çalıyor. Kişibaşı 100 TL civarında ödüyorsunuz. Pazar hariç her gün 12.00-16.30 ve 18.30-01.00 arası açık. Beyoğlu; (212) 292 25 50.

Sırrımız dünüst yemek
ŞEF CİVAN ER

Alameti farikanız ne, neden herkes bu yeni yere bayılıyor?
- Valla biz burada ‘dürüst’ yemekler yapmaya çalışıyoruz. Kendi hoşumuza giden yemekleri pişiriyoruz. Türkiye’de bulunan melzemeleri, geleneksel teknikler ve kendi yorumumuzla sunuyoruz müşterilerimize. Sanırım insanlara bu samimi geliyor.

Kimler gelmeli sizin restoranınıza?
- Yemekten keyif alan herkes! Zaten öyle de: 20 yaşında öğrenciler de var,yaşı ileri insanlar da masalarımızda. En güzel yanı bir sürü insanın bir yemeği yedikten sonra bu tadı çocukluğundan ya da memleketinden hatırladığını, damak hafızasının derinlerinde kalmış bir tada benzettiklerini söylemesi.

Öğle yemeği ve akşam yemeği neden farklılaşıyor?
- Tamemen konumumuzdan dolayı. Bulunduğumuz yerde çok sayıda beyaz yakalı çalışıyor ve bu insanlar da, tıpkı benim gibi, öğle servisinde tencere yemeği dediğimiz sulu yemekleri tercih ediyorlar. Kadın budu köfteden, tepsi kebabına seriyoruz önlerine….

* “Eski ağıza yeni tat! Civan Er, mekânı ve ‘kapalı gişe’ rezervasyon listesi daha adından çok söz ettirecek…” (Merve Arkunlar)

* Anadolu’nun yerel lezzetleri, dünyadaki başka mutfakların iyi tekniklerini bilen biri tarafından yorumlanınca ne kadar güzelleşebiliyor… Yeni Lokanta işte bunun kanıtı!” (Refika Birgül)

Kuzu kebabını deneyin
SURPLUS 
Vedat Başaran’ın yeni lokantası sunumunu ‘çağdaş Türk mutfağı’ olarak tanımlıyor. Zülfü Livaneli, Mehmet Şimşek, Semiramis Pekkan gibi müdavimleri var. Kuzu kebabını mutlaka denemenizi öneriyorlar. Yerli ve yabancı enstrümantal müzik çalıyor. Kişibaşı 130-200 TL ödeniyor. Her gün 12.00-23.00 arası açık. Fatih; (212) 520 10 02

En iyisi hünkar beğendi
HÜNKAR
Sunumunu ‘Osmanlı mutfağı’ olarak tanımlayan Hünkar’da en beğenilen yemek hünkar beğendi. Hıncal Uluç, Orhan Pamuk, Türkan Şoray, Kadir İnanır gibi müdavimleri var. Müzik yok. Kişi başı 55-60 TL. ödeniyor. Haftanın her günü 12.00-22.30 arası açık. Nişantaşı; (212) 287 84 70

Kokoreç aşkına!
KANTİN
Şemza Denizsel Kantin’de yaptığı sunumu ‘İstanbul mutfağı’ olarak tanımlıyor. Nişantaşı ve civarında oturan pek çok ünlü müdavimi var. Kokorecini mutlaka tatmanızı öneriyorlar. Fonda hafif müzikler çalıyor. Pazartesiden cumartesiye 11.30-20.30 arası açık. Kişibaşı 50 TL. ödeniyor. Nişantaşı; (212) 219 31 14

Yeni Anadolu mutfağı
MİKLA
Şef Mehmet Gürs sunumunu ‘yeni Anadolu mutfağı’ olarak tanımlıyor. Ünlü yerli müdavimlerinin yanında çok sayıda yabancı misafire hizmet veriyor. Kıtır hamsisini tatmadan çıkmamanızı öneriyorlar. Caz ve lounge müzikleri çalıyor. Fiks mönü kişibaşı 160 TL. Pazar günleri hariç, 18.30-23.30 arası açık. Beyoğlu; (212) 293 56 56

Ara sıcaklarda iddialı
SET BALIK
Deniz mahsulleri lokantası. Aydın Boysan, Hakkı Devrim, Aşkın Nur Yengi, Petek Dinçöz, Yıldız Kenter gibi müdavimleri var. Gittiğinizde patlıcanlı levreğini mutlaka denemenizi öneriyorlar; ara sıcaklarda da iddialılar. Caz çalıyor. Kişibaşı 70-80 TL’ye çıkıyorsunuz. Haftanın her günü, 12.00-24.00 arası açık. Sarıyer; (212) 262 04 11

Şanson ve tango çalıyor
TOPAZ
Kendilerini Akdeniz ve Osmanlı mutfağı olarak tanımlıyorlar. Yıldırım Mayruk, Şarık Tara, Hüsnü-Ayşe Özyeğin gibi müdavimleri var. Dana yanak ve kuzu sarmasını mutlaka tatmanızı öneriyorlar. Şansonlar ve tango çalıyor. Kişibaşı 120-170 TL hesap geliyor. Haftanın her günü, 12.00-01.00 arası açık. Gümüşsuyu; (212) 249 10 01

En güzel Boğaz manzarası
SUNSET
Boğaz’ı en iyi görebileceğiniz yerlerden Sunset’in mutfağı ‘dünya mutfağı’ olarak tanımlanıyor ama Uzakdoğu lezzetlerinde de iddialılar. Yıllardır iş, cemiyet ve sanat çevrelerinden çok sayıda müdavimi olan mekanda suşi barı misafirlerin gözdesi. Ana yemekler 50-100 TL. Pazar 19.00-02.00, diğer günler 12.00-15.00 ve 18.00-02.00 arası açık. Ulus; (212) 287 03 57

Kişibaşı 100 TL
MAYA
Karaköy’deki Maya’da en sevilen yemekler mücver ve ahtapot. Caz ve lounge müziklerin çalındığı mekanda kişibaşı 100 TL’ye yemek yiyebiliyorsunuz. Pazar hariç haftanın her günü 12.00-17.00 ve 19.00-23.00 arası açık. Karaköy; (212) 252 68 84.

500 senelik yemekler
ASİTANE
Mutfaklarını 15-18. Yüzyıl Osmanlı mutfağı olarak tanımlıyorlar. Yerli müdavimlerinin yanında Dan Brown, Anthony Bourdain gibi yabancı konukları da ağırlıyor. Pekmezli ayva dolmasını yemenizi öneriyorlar. Kişibaşı 80-100 TL’ye çıkabiliyorsunuz. Haftanın her günü 12.00-23.00 arası açık. Fatih; (212) 635 79 97

Nasıl seçtik?

Her bir jüri üyesinden en çok beğendiği beş restoranın ismi alındı. Birinciye 5, ikinciye 4, üçüncüye 3, dördüncüye 4, beşinciye 5 puan verildi. Lokantalara verilen puanlar toplanarak sonuçlara ulaşıldı. Jüri üyelerinden Deniz Alphan 4 puanını iki restoran arasında, Yeni Lokanta ve Kantin arasında paylaştırdı. Yeni Lokanta, 14 jürinin kullandığı toplam 210 puanın 35’ini alarak diğer rakiplerinden açık ara farkla sıyrıldı. İkinci Mikla’nın 18, üçüncü Surplus’un 14 puan topladı.

Yeni Lokanta: Yüzde 16.6
Mikla: Yüzde 8.5
Surplus: Yüzde 6.6
Sunset: Yüzde 5.2
Asitane: Yüzde 4.7
Maya: Yüzde 4.2
Hünkar: Yüzde 3.8
Kantin: Yüzde 3.8
Topaz: Yüzde 3.3
Set Balık: Yüzde 2.8
Diğer: Yüzde 40.5

Kaynak: Hürriyet – Savaş Özbey

YORUMLAR »


+ 1 = 9

Yeni Çıkanlar, yerli yabancı yeni çıkan tüm kitap, albüm, dizi, sergi, film ve kitap özetlerine sayfalarında yer veren bir sitedir.
Yeni Çıkanlar'da yayınlanan tüm haber ve tanıtımların sorumluluğu eserin sahibine aittir.
Yeni çıkan ürünler üzerine röportaj ve denemelere de yer verilen Yeni Çıkanlar, okurlardan gelen her türlü görüş ve önerilere açık bir sitedir.